Du behöver
- ca 1 kg rensad strömming
- Lag:
- 1 1/4 liter vatten
- 2 1/2 dl ättiksprit
- 1 msk salt
- Sås:
- 2 msk svensk senap
- 2 msk strösocker
- 1 tsk salt
- 1/2 dl vatten
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1/2 dl matolja
- 1 msk finklippt dill
Gör så här
1
Dra skinnet av den rensade, fileade strömmingen. Blanda vatten, ättiksprit och salt till lagen. Lägg i strömmingsfiléerna och låt dem ligga över natten i kylskåp. Ta upp filéerna och låt dem rinna av väl.
2
Sås: Blanda senap, socker, salt, vatten, vitlök och dill. Låt blandningen stå några minuter så att socker och salt löser sig. Vispa ner oljan till slut. Vispa väl. Häll såsen över strömmingsfiléerna och rör om. Låt dra över natten.
Kommentar:
Detta är ett recept från Icakurirens påskbuffé som bygger på fiskhandlaren Marianne Söderberg enkla recept.
Detta är ett recept från Icakurirens påskbuffé som bygger på fiskhandlaren Marianne Söderberg enkla recept.
Passar till:
- Bohuslänsröra på kavring
- Ägghalvor med spritsad laxcrème
- Ägghalvor med rom och räkor
- Sherrysill
- Inkokt makrill i gelé
- Inkokt lax
- Dillmajonnäs
- Timjans- och honungsgravad lax
- Strömmingslåda med kaviar
- Gravlaxsås
- Hjortronsås till rökt lax
- Dragonspäckad kotlettrad
- Ankis apelsinsås
- Fårfiol och pepparrotsvisp
- Grahamsbullar med russin
- Havrebullar
- Monas chokladdröm
- Äggshot