Du behöver
- 60 g lufttorkad skinka t ex parmaskinka
- 300 g pappardelle
- 2 st purjolök
- 2 msk olivolja
- 4-5 st kvistar färsk rosmarin
- 1 dl kycklingbuljong
- 1 st lagerblad
- 50 g riven parmesanost
Till garnering
färsk rosmarin
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg skinkskivorna på papprad plåt. Rosta mitt i ugnen tills de blir krispiga, cirka 6–7 minuter. Låt svalna på plåten. Bryt dem sedan i mindre bitar.
Ansa purjolöken och dela den på längden. Skölj löken väl inuti så att eventuell sand försvinner.
Skär purjon i 15 centimeter långa bitar och dela varje del ytterligare en gång på längden.
Fräs purjon och rosmarinkvistarna på låg värme i olivolja i en gryta i 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt buljong, lägg i lagerbladet och låt småputtra i 15–20 minuter, tills vätskan nästan kokat in helt.
Koka pappardellen enligt anvisningar på förpackningen.
Ta purjon av värmen, fiska upp rosmarin och lagerblad och rör ner parmesanosten. Vänd sedan ner pastan och blanda allt. Garnera med rosmarin och toppa med skinkchipsen vid servering.
Salta knapriga skinkchips passar fint till den lena purjolöken som bräserats i buljong.