RECEPT FRÅN IK

Panerad makrill med bönröra

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

    Ugnsrostad blomkål

  • 1 kg blomkål
  • 2-3 msk olivolja
  • salt
  • Bönröra

  • burk vita bönor avrunna
  • 0.5 kruka basilika plockade blad
  • 0.75 dl olivolja
  • citron det yttersta finrivna skalet
  • 2 tsk färskpressad citronsaft
  • Panerad makrill

  • 400 g makrillfilé
  • 1 st ägg uppvispat
  • ströbröd
  • smör att steka i
  • 0.5 tsk mortlade chiliflakes
  • salt

Gör så här

1

Ugnsrostad blomkål Sätt ugnen på 225 grader. Ta bort blasten på blomkålen och skär blomkålen i 2 centimeter tjocka skivor. Lägg blomkålen i en stor ugnsfast form. Ringla över olivolja och salta. Ugnsbaka i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

2

Bönröra Skölj bönorna väl i ett durkslag. Lägg bönor och basilikablad i en hög bunke, mixa slätt med stavmixer. Rör ner olivolja, finrivet citronskal, pressad citron och smaka av med salt.

3

Panerad makrill Vänd makrillen först i uppvispat ägg och sedan i ströbröd.

4

Stek fisken några minuter per sida i rikligt med smör. Strö på mortlade chiliflakes och salt.

5

Servera den nystekta makrillen med blomkål och bönröra.

6

Tips  Det går bra att ersätta olivoljan i blomkålen med smör. När man panerar fisk behövs det mycket smör att steka i.


Kommentar:
Med chili, ugnsrostad blomkål och en bönröra med mycket olivolja i blir den här makrillmåltiden till något nytt.

Recept