RECEPT FRÅN IK

Palsternackskaka med äppelglasyr

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 60 minuter
1 styck

Du behöver

  • 2 st palsternackor medelstora
  • 1 st äpple syrligt
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk hel kardemumma mortlad
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • 2 dl neutral olja
  • 2 dl mjölk
  • smör eller olja till formen
  • ströbröd till formen
  • Glasyr

  • 1,5 msk äppeljuice ej koncentrat
  • 1,5 msk citron pressad
  • 1 dl råsocker

Gör så här

1

Sätt ugnen på 180 grader. Skala palsternackan och finriv. Grovriv äpplet, skalet kan sitta kvar (det ger mycket smak). 

2

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.

3

Vispa ihop ägg, olja och mjölk. Rör snabbt ner i mjölblandningen. 

4

Vänd ner riven palsternacka och äpple. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.

5

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Kolla med provsticka att den är färdiggräddad. Låt svalna.

6

Glasyr Gör glasyren medan kakan gräddas. Häll äppel­juice, citronsaft och socker i en kastrull och värm försiktigt så att sockret smälter, men låt inte blandningen koka. Låt glasyren svalna helt, så att den blir som en tunn sirap i konsistensen. 

7

Stjälp upp kakan på en skärbräda eller på ett fat. Skeda glasyr över kakan i två omgångar. 


Recept