Du behöver
- 2 st palsternackor medelstora
- 1 st äpple syrligt
- 5 dl vetemjöl
- 1 msk hel kardemumma mortlad
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 2 dl strösocker
- 4 st ägg
- 2 dl neutral olja
- 2 dl mjölk
- smör eller olja till formen
- ströbröd till formen
Glasyr
1,5 msk äppeljuice ej koncentrat
1,5 msk citron pressad
1 dl råsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Skala palsternackan och finriv. Grovriv äpplet, skalet kan sitta kvar (det ger mycket smak).
Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ihop ägg, olja och mjölk. Rör snabbt ner i mjölblandningen.
Vänd ner riven palsternacka och äpple. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Kolla med provsticka att den är färdiggräddad. Låt svalna.
Glasyr Gör glasyren medan kakan gräddas. Häll äppeljuice, citronsaft och socker i en kastrull och värm försiktigt så att sockret smälter, men låt inte blandningen koka. Låt glasyren svalna helt, så att den blir som en tunn sirap i konsistensen.
Stjälp upp kakan på en skärbräda eller på ett fat. Skeda glasyr över kakan i två omgångar.