Du behöver
- 1.25 dl vetemjöl (75 g)
- 1 krm salt
- 4 dl mellanmjölk
- 2 st ägg
- 2 msk smält smör
- 0.5 msk smör till stekpannan
- 2.5 dl plommonsylt (plommon)sylt
- 2 msk florsocker
Gör så här
1
Blanda mjöl och salt i bunke, vispa i lite av mjölken i sänder till jämn smet. Slå sist i ett ägg i taget, och svalnat smält smör. Låt gärna smeten stå och svälla en kvart före gräddning.
2
Medelvärm en liten stekpanna med sluttande kant. Smält en tesked smör i pannan, vicka ut fettet jämnt. Häll ett tunt lager smet i pannan, låt stelna och mattas innan laggen vänds, lättast med tunn stekspade. Gyllenbrun ska ytan bli.
3
Kan göras i förväg, stapla med smörpapper emellan, och värm före servering.
4
Bred generöst med vald sylt på halva laggen, vik över pannkakan och fyrdubbla den sedan, Servera på assiett, sikta över lite florsocker.
5
Servera starkt kaffe, saft eller sött vitt vin till.
6
Tips! Glass är gott till, om mer mättnad önskas. Sylten kan
7
bytas mot honung, en specialitet i Istrien.
8
Tips! Andra goda sylter till är körsbär, aprikos, svarta vinbär, hallon.
Tid: 30-45 minuter.
Ger 4-8 portioner.