Du behöver
- 1 st gul lök
- olja att steka i
- 0.5 g saffran
- 2 st vitlöksklyftor pressade
- 3 dl arborioris
- 3 dl vitt vin
- 2 st buljongtärningar
- 1 tsk salt
- 4 dl vatten
- 200 g grillad paprika
- 1 st burk körsbärstomater (400 g)
- 1 st grillad kyckling
- 300 g chorizo
- 400 g räkor med skal
- 2 st citron
- slätbladig persilja
Gör så här
1
Stek löken lätt i olja och blanda i saffran och vitlök. Låt riset fräsa med under omrörning till det börjar bli genomskinligt.
2
Häll på vin och låt det koka in under omrörning. Tillsätt buljongtärningar, salt och vatten. Skär grillad paprika och burktomater i bitar och rör ner i riset. Låt puttra på svag värme under lock i cirka 25 minuter tills riset är klart. Rör om då och då.
3
Rensa kycklingen. Skiva chorizon och stek i panna utan fett. Skala räkorna eller torka av eventuella lösa skaldelar och spröt från räkorna och använd dem oskalade.
4
Halvera citronerna och stek med snittytan nedåt tills de börjar få färg. Det gör citronsmaken lite sötare.
5
Blanda i chorizo, räkor och kyckling i riset och låt det bli varmt. Toppa med hackad persilja.
6
Ställ paellagrytan direkt på bordet och servera med stekta citronhalvor att pressa över.