RECEPT FRÅN IK

Oxsvansgryta med rotfrukter

Av .

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 250 g steklök (ca 20 stycken)
  • 2 st morötter stora
  • 4 st palsternackor mindre
  • 2 kg oxsvans skuren
  • vetemjöl
  • 1 msk smör
  • 2 msk rapsolja
  • 100 g sidfläsk rökt i bit
  • 0.5 st vitlök
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 st lagerblad
  • 4 st timjan gärna backtimjan
  • 1 st rödvin (750 ml)
  • 3 dl vatten
  • salt och peppar
  • Garnering

  • hackad persilja

Gör så här

1
Skala lökarna, det går enklast med en liten vass skalkniv. Skala och halvera morötterna. Skala palsternackorna.
2
Vänd köttet lätt i mjöl. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet på båda sidor. Lägg över i en rymlig gryta. Fräs steklök, morötter och palsternacka i 2–3 minuter i samma panna med fettet från köttet kvar. Lägg över allt i samma gryta som köttet, häll på stekfettet. Tillsätt fläsket (i hel bit), vitlökshalvan, tomatpuré, kryddor och vin i grytan. Låt allt koka upp och skumma väl. Tillsätt vattnet och sänk värmen till det lägsta, salta och peppra försiktigt.
3
Sjud grytan på mycket svag värme i cirka 1 timme. Ta upp morötter och palsternacka med till exempel en hålslev. Fortsätt att sjuda kött och lök i ytterligare cirka två timmar, då köttet lossnar lätt från benen. Vitlöken kan fiskas upp och kastas eller så pressas köttet ur skalen och blandas i grytan.
4
Lägg tillbaka grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Önskas tjockare sås, red av med lite vetemjöl utrört i vatten. Strö över persilja före servering.
5
Bjud persiljerotspuré och syltad svamp till.

Kommentar:
30 minuters tillredning+ 3 timmar kokning

Recept // Fler nötköttrecept