Du behöver
- 4 skiva oxfilé r (à 150 g) cirka 4 cm tjocka
- flingsalt
- svartpeppar nymald
Potatisgratäng
500 g potatis av fast sort
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde
50 g parmesanost finriven
1 msk timjan finhackad
salt och peppar
2 msk smör
Rödvinssky
1 st schalottenlökar
2 msk smör + 50 g
1 msk flytande honung
4 dl rött vin fruktigt
2 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
salt och peppar
Paprikakryddad svamp
300 g skogschampinjoner
50 g panchetta eller bacon
2 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 msk paprikapulver
1 nypa chiliflakes
2 msk citronsaft
2 msk torr sherry
2 msk persilja finhackad
flingsalt
svartpeppar
Gör så här
Putsa köttet fritt från senor. Krydda runt om med flingsalt och svartpeppar. Låt köttet stå framme och rumstempereras.
Potatisgratäng Skiva potatisen i tunna fina skivor. Skala och skiva även löken riktigt tunt. Skala och finhacka vitlöken. Koka upp grädden i en kastrull och tillsätt potatis, lök, vitlök, timjan och hälften av parmesanosten. Krydda med lite salt och peppar. Sjud blandningen i 5 minuter.
Smörj fyra portionsformar med smör. Sätt ugnen på 220 grader. Fördela potatisblandningen i formarna och toppa med resten av osten. Baka i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills potatisgratängerna fått fin färg och potatisen är genomkokt.
Rödvinssky Skala och finhacka schalottenlöken. Hetta upp 2 msk smör i en kastrull. Låt löken svettas utan att den tar färg i cirka 3 minuter. Tillsätt honung och bryn löken i 2 minuter. Häll i vinet och låt det få ett uppkok så att alkoholen kokar bort. Tillsätt kalvfond, balsamico och lite salt och peppar. Låt såsen sjuda i 5 minuter tills hälften av vinet kokat bort. Tillsätt 50 gram smör skuret i mindre bitar och vispa samman såsen. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
Paprikakryddad svamp Rengör svampen och skiva den. Skär panchettan i små tärningar. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs panchettan tills den fått fin färg. Tillsätt vitlök och svamp och stek tills all vätska dunstat bort. Krydda med paprikapulver och chili, blanda om och stek i några minuter. Tillsätt citronsaft och sherry, låt vätskan koka in i svampen. Tillsätt finhackad persilja, blanda och krydda med lite salt och peppar.
Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna, på hög värme. Stek oxfiléerna på bägge sidor tills de fått fin färg, cirka 3 minuter per sida. Stek även sidorna. Lägg upp köttet på ett fat att vila i 5 minuter (Vill du använda stektermometer gäller 55 grader för rare, 58–60 grader för medium rare och 60–65 grader för medium).
Servera köttet med alla goda tillbehör och gärna även en sallad med god vinägrett.