Du behöver
- 1 pkt jäst för söta degar
- 3 dl mjölk
- 0,75 dl strösocker
- 0,75 tsk salt
- ägg
- 100 g smör
- 11 dl vetemjöl (660 g)
Fyllning
150 g rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl vaniljsocker
2 msk vetemjöl
Topping
smält smör
strösocker att doppa snurrorna i
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader i en kastrull.
Tillsätt mjölken till jästen, rör så att jästen löser sig. Rör ner socker, salt, ägg, smör (delat i små bitar) och det mesta av mjölet.
Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Fyllning: Gör fyllningen medan degen jäser. Blanda smör, socker, vaniljsocker och vetemjöl i en skål.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den något.
Dela degen i 2 delar och kavla ut varje till en kvadrat som mäter 35 x 35 centimeter.
Bred hälften av fyllningen på varje degkvadrat. Vik den nedre halvan över den övre. Dela varje del i 16 längder.
Vrid varje längd några varv och forma till en snurra. Lägg snurrorna på 2–3 papprade plåtar.
Låt snurrorna jäsa i cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt snurrorna svalna på ett galler. Pensla med smält smör och doppa dem i socker strax innan servering.
Tips: Vetemjölet i fyllningen gör att fyllningen stannar kvar i bullen istället för att åka ut på plåten. Bullarna ska inte penslas med ägg. Om du ska frysa in bullarna – pensla dem med smör och doppa i socker vid serveringstillfället.
Få saker bräcker nybakade bullar, men de här vaniljdoftande snurrorna går också utmärkt att frysa och ha på lut när man får oväntat besök.