RECEPT FRÅN IK

Ovanligt goda vaniljsnurror

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 50 minuter
32 stycken

Du behöver

  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,75 tsk salt
  • ägg
  • 100 g smör
  • 11 dl vetemjöl (660 g)
  • Fyllning

  • 150 g rumstempererat smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vaniljsocker
  • 2 msk vetemjöl
  • Topping

  • smält smör
  • strösocker att doppa snurrorna i

Gör så här

1

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader i en kastrull.

2

Tillsätt mjölken till jästen, rör så att jästen löser sig. Rör ner socker, salt, ägg, smör (delat i små bitar) och det mesta av mjölet.

3

Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

4

Fyllning: Gör fyllningen medan degen jäser. Blanda smör, socker, vaniljsocker och vetemjöl i en skål.

5

 Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den något.

6

Dela degen i 2 delar och kavla ut varje till en kvadrat som mäter 35 x 35 centimeter.

7

Bred hälften av fyllningen på varje degkvadrat. Vik den ned­re halvan över den övre. Dela varje del i 16 längder.

8

Vrid varje längd några varv och forma till en snurra. Lägg snurrorna på 2–3 papprade plåtar.

9

Låt snurrorna jäsa i cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. 

10

Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt snurrorna svalna på ett galler. Pensla med smält smör och doppa dem i socker strax innan servering.

11

Tips:  Vetemjölet i fyllningen gör att fyllningen stannar kvar i bullen istället för att åka ut på plåten. Bullarna ska inte penslas med ägg. Om du ska frysa in bullarna – pensla dem med smör och doppa i socker vid serveringstillfället. 


Kommentar:
Få saker bräcker nybakade bullar, men de här vaniljdoftande snurrorna går också utmärkt att frysa och ha på lut när man får oväntat besök.

Recept