RECEPT FRÅN IK

Ostsoppa med Västerbottensost

Av .

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st bananschalottenlök (eller 2 vanliga schalottenlökar)
  • smör att steka i
  • 3 msk majsenamjöl
  • 1 l vatten
  • 2 st buljongtärningar kyckling eller grönsaksbuljong
  • 4 dl västerbottensost riven, ca 200 gram
  • 1 dl grädde t ex matlagningsgrädde
  • Tillbehör

  • 2.5 st kvisttomat
  • 250 g champinjoner
  • 1 näve persilja hackad

Gör så här

1
Hacka löken fint och fräs den i smör i 2 minuter. Strö över majsenamjöl och rör om.
2
Häll på vatten i omgångar under omrörning och låt koka upp. Tillsätt buljongtärningar och låt soppan puttra i 5 minuter.
3
Hacka under tiden grönsakerna och lägg upp i serveringsskålar, blandat eller var för sig. Riv osten grovt.
4
Sila av löken och koka upp soppan igen med grädde. Låt koka i 2 minuter. Ta soppan från värmen och rör i osten tills den smält helt. När osten är tillsatt kan soppan värmas men ska inte kokas upp igen.
5
Fördela grönsakerna i sopptallrikar och häll het soppa över.

Recept // Fler ostrecept