Du behöver
Pajskal
5 dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt smör
1 st kylskåpskallt ägg + iskallt vatten
Fyllning
4 st ägg
2 krm salt
0.5 krm kajennpeppar
4 dl vispgrädde
200 g riven västerbottenost
250 g riven gratängost
Dressing
4 msk rapsolja
3 msk färskpressad citronsaft
1 msk flytande honung
salt och peppar
Topping
75 g småbladig sallad
fast päron
0.5 dl grovhackade hasselnötter
Gör så här
Pajskal Mixa mjöl och smör, skuret i små bitar, i en matberedare monterad med kniv till en smulig massa. Knäck ägget i ett decilitermått och fyll upp med iskallt vatten, så att det blir 1 deciliter. Häll ägg och vatten i matberedaren och kör tills det formas en degboll.
Tryck ut degen i en pajform (24 centimeter i diameter), så att den går upp lite över kanten. Ställ i frysen i 20 minuter.
Värm under tiden ugnen till 225 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 15 minuter.
Fyllning Vispa ihop ägg, salt och peppar i en bunke. Rör i grädden i 2–3 omgångar. Vänd ner all ost och blanda ihop.
Sänk ugnen till 200 grader. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen 40–60 minuter eller tills fyllningen stannat och fått fin färg.
Ta ut pajen och låt svalna.
Dressing Vispa ihop olja, citronsaft och honung. Smaka av med salt och peppar.
Topping Skiva päronet tunt. Toppa pajen med salladsblad, päron och nötter precis inför serveringen. Servera dressingen vid sidan av.
Ostpajen är lika god ljummen som kall. Gör den gärna 1–2 dagar i förväg, eller gör den i god tid och frys in.