Ostpaj med salladstopping

Du behöver Pajskal 5 dl vetemjöl 200 g kylskåpskallt smör 1 st kylskåpskallt ägg + iskallt vatten Fyllning 4 st ägg 2 krm salt 0.5...

Tillagningstid: 120 minuter
6 portioner

Du behöver

Pajskal

5 dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt smör
1 st kylskåpskallt ägg + iskallt vatten

Fyllning

4 st ägg
2 krm salt
0.5 krm kajennpeppar
4 dl vispgrädde
200 g riven västerbottenost
250 g riven gratängost

Dressing

4 msk rapsolja
3 msk färskpressad citronsaft
1 msk flytande honung
salt och peppar

Topping

75 g småbladig sallad
fast päron
0.5 dl grovhackade hasselnötter

Gör så här

1

Pajskal Mixa mjöl och smör, skuret i små bitar, i en matberedare monterad med kniv till en smulig massa. Knäck ägget i ett decilitermått och fyll upp med iskallt vatten, så att det blir 1 deciliter. Häll ägg och vatten i matberedaren och kör tills det formas en degboll.

2

Tryck ut degen i en pajform (24 centimeter i diameter), så att den går upp lite över kanten. Ställ i frysen i 20 minuter.

3

Värm under tiden ugnen till 225 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 15 minuter.

4

Fyllning Vispa ihop ägg, salt och peppar i en bunke. Rör i grädden i 2–3 omgångar. Vänd ner all ost och blanda ihop.

5

Sänk ugnen till 200 grader. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen 40–60 minuter eller tills fyllningen stannat och fått fin färg.

6

Ta ut pajen och låt svalna.

7

Dressing Vispa ihop olja, citronsaft och honung. Smaka av med salt och peppar.

8

Topping Skiva päronet tunt. Toppa pajen med salladsblad, päron och nötter precis inför serveringen. Servera dressingen vid sidan av.


Kommentar:
Ostpajen är lika god ljummen som kall. Gör den gärna 1–2 dagar i förväg, eller gör den i god tid och frys in.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top