Du behöver
Botten
300 g digestivekex
100 g smör
50 g finhackad sötmandel
Fyllning
600 g färskost av philadelphiatyp
250 g ricotta
1 dl strösocker
4 msk mannagryn
2 tsk vaniljpulver
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vita chokladknappar
125 g stora blåbär
florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Botten Bryt kexen i mindre bitar och mixa dem till smulor i matberedare monterad med kniv.
Smält smöret i en stekpanna. Ta av från värmen och blanda i kexsmulor och hackad mandel.
Tryck ut smuldegen i en springform med bakplåtspapper i botten (cirka 22 centimeter i diameter). Förgrädda i nedre delen av ugnen 10–15 minuter. Ta ut och låt svalna. Klä kanterna med remsor av bakplåtspapper.
Öka ugnstemperaturen till 200 grader.
Fyllning Mät upp färskost och ricotta i en bunke och vispa ihop med elvisp. Tillsätt socker, mannagryn och vaniljpulver, vispa ihop. Vispa sedan i ett ägg i taget.
Koka upp grädden i en liten släpplättpanna, ta pannan från värmen, häll i chokladen och låt den smälta under omrörning. Blanda chokladen i ostsmeten. Häll smeten i formen. Strö över blåbären. Grädda på nedersta falsen i ugnen cirka 60 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt svalna. Sikta över florsocker vid servering.
Den här bakade ostkakan med vit choklad och blåbär är god att servera både ljummen och kyld.