Ostgratinerad gös med örter

Du behöver 0.5 st purjolök st smör eller olivolja, att steka i 600 g gösfiléer salt och peppar 3 dl vispgrädde 1 dl vitt vin...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 0.5 st purjolök
  • st smör eller olivolja, att steka i
  • 600 g gösfiléer
  • salt och peppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk dijonsenap
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk finhackad dragon
  • 2 msk finhackad timjan
  • 1.5 dl riven västerbottenost

Potatis- och rotselleristomp

1 kg mjölig potatis
200 g rotselleri
50 g smör
1 msk pressad citron
salt och peppar
finhackad dragon och timjan, till garnering
sallad till servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta purjolöken och skär den i fina skivor. Fräs löken i smör eller olivolja i en stekpanna. Löken ska bli mjuk och glansig men inte få färg. Lägg löken i en smord ugnsfast form som mäter 20 x 25 centimeter.

2

Dela gösen en gång om den är stor. Lägg gösen ovanpå purjolöken. Salta och peppra.

3

Vispa ihop vispgrädde, vitt vin, dijonsenap och salt i en bunke. Häll alltsammans över fisken. 

4

Strö örter och ost ovanpå. Gatinera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

5

Skala potatis och rotselleri. Dela potatisen i halvor och rotsellerin i mindre bitar. Koka rotsakerna i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll bort vattnet och tillsätt smör och citron. Mosa med en potatisstöt. Smaka av med salt och peppar.

6

Garnera fisken med finhackade örter. Servera gösen med potatis- och rotselleristomp och en sallad.

7

Tips: Dragon och timjan kan bytas mot till exempel gräslök och bladpersilja.


Kommentar:
Gös är en riktigt bra helgfisk. Här gratinerar vi den med örter och en gräddig sås med vin och dijonsenap. Servera god stomp till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top