RECEPT FRÅN IK

Osso bucco med gremolata

Av .

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4.5 skiva kalvlägg
  • salt peppar
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 st bananschalottenlök (banan)schalottenlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st stjälkar blekselleri
  • 1 st fänkål liten
  • olivolja till stekning
  • 2 st vitlöksklyftor hackade
  • 1 st citron vältvättad
  • 2 msk timjan färsk grovhackad
  • 1 st burk krossade tomater à 400 g
  • 4 dl vatten
  • 2 dl vin torrt vitt
  • salt
  • 1 st örter t ex oregano eller timjan
  • Gremolataströssel:

  • 1 st citron vältvättad
  • 5.5 msk persilja finhackad
  • 2 st vitlöksklyftor finrivna
  • Till servering:

  • bandpasta eller polenta

Gör så här

1
Krydda köttet med salt och peppar och vänd det i mjölet. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Ansa och hacka sellerin. Ansa och finhacka fänkålen.
2
Bryn köttbitarna gyllengula i oljan i en stekpanna, cirka 5 minuter på varje sida.
3
Lägg över köttet i en gryta med lock.
4
Fräs lök och vitlök i olja i stekpannan cirka 3 minuter. Tillsätt selleri och fänkål och fräs cirka 3 minuter. Blanda i tomater, vatten och vin, koka upp såsen under omrörning. Smaka av med salt. Fördela såsen över det brynta köttet i grytan, lägg i örterna och sjud under lock cirka 1 1/2 timme. Vänd gärna köttet 1–2 gånger under tillagningstiden.
5
Blanda persilja, citronskal och vitlök och strössla över grytan precis inför serveringen. Servera med nykokt pasta eller polenta.

Kommentar:
Du kan laga osso buccon en till två dagar i förväg. Låt svalna och förvara i kyl. Vid servering: Värm grytan på medelvärme cirka 15 minuter eller tills allt är genomvarmt. Servera med nykokt pasta och nygjort gremolataströssel.

Recept // Fler nötköttrecept