Örtspäckad lammstek med skysås

Du behöver 1 st lammstek minst 2 1 2 tsk salt 1 tsk svartpeppar grovmalen 1 dl persilja grovhackad 0.5 kruka färsk timjan plockad vitlöksklyftor...

Tillagningstid: 150 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 1 st lammstek minst 2 1
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar grovmalen
  • 1 dl persilja grovhackad
  • 0.5 kruka färsk timjan plockad
  • vitlöksklyftor

Skysås

steksky från steken
2 dl kokande vatten
1 dl rödvin
kantarellfond (1 msk koncentrerad kantarellfond)
salt och peppar
2 tsk maizenastärkelse + 2 msk vatten

Gör så här

1
Bena ur steken eller be att få den urbenad vid beställning. Salta och peppra snittytorna inuti. Blanda persilja, timjan och vitlök om så önskas och strö inuti steken. Rulla köttet fast samman och bind om med snöre.

2
Detta kan med fördel göras dagen före, förvara steken i kylskåp tills 1 timme innan den ska stekas.

3
Stick in stektermometer med spetsen i stekens köttigste del. Lägg steken i en liten långpanna, sätt in den på nedre falsen i ugnen i 175 grader och stek cirka 1 ? timme tills stektermometern visar på 60–65 grader, allt efter hur rosa kött man vill ha.

4
Ta ut steken, lägg den på ett fat och låt den vila under alfolie 20–30 minuter innan den skärs i serveringsskivor.

5
Gör under tiden skysåsen.

6

7
Skysås: Häll skyn från långpannan i en liten kastrull. Vispa ur långpannan med kokande vatten och häll ner det i skyn. Tillsätt rödvin. Koka upp och skumma av.

8
Smaka av med fond om så önskas, salt och peppar. Rör samman maizena och vatten, vispa ner redningen till en simmig, men inte tjock, skysås. Ge ett kort uppkok. Servera skysåsen vid sidan om steken. Servera också potatisgratäng och svamp- och bönsallad till, recept hittar du på nästa sida.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top