Du behöver
- 100 g smält smör
- eller 1 dl flytande margarin
- 15 krossade digestivekex
- 1/2 msk kanel
- Fyllning:
- 2 paket, 400 g, philadelphiaost
- 1 dl strösocker
- 4 ägg
- 1 dl crème fraiche
- 1 msk vetemjöl
- 125 g blockchoklad
- 1 apelsin, rivet skal av
Gör så här
1
Pajskal:
2
1. Sätt ugnen på 200 grader.
3
2. Smöra en form med löstagbar kant.
4
3. Blanda det smälta smöret med kexkrosset och kanel till en massa och tryck ut den i pajformen. Grädda i 8-10 minuter. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
5
4. Blanda alla ingredienser till fyllningen utom apelsinskal och blockchoklad. Smält chokladen över vattenbad. Dela upp ostblandningen i två skålar.
6
5. Rör i den smälta chokladen i den ena och apelsinskalet i den andra.
7
6. Häll hälften av den ljusa ostblandningen i pajskalet.
8
7. Häll ett par skedar av den bruna över och täck med resten av den vita.
9
8. Skeda över resten av den bruna och drag ett marmorerat mönster med en kniv.
10
9. Grädda i cirka 30 minuter tills fyllningen stelnat. Låt svalna och ta bort kanterna på formen.
11
Servera gärna vaniljmarinerade apelsinklyftor till. Se recept nedan.
Detta är ett av de recept som Annelie Wayman bjöd på i Hemma bäst nr 8/2001.