RECEPT FRÅN IK

Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto

Av .

Tillagningstid: 40 minuter
2 portioner

Du behöver

  • 0.5 dl mandel
  • 25 g smör
  • 1 st citron
  • 0.5 tsk honung
  • 1 st lök stor gul
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 250 g skogschampinjoner eller portabella
  • 4 skiva serranoskinka (kan uteslutas)
  • 200 g färsk spenat
  • 0.5 st burk ricottaost
  • 2 st lasagneplattor normalstora

Gör så här

1
Rosta mandeln hårt i torr stekpanna och krossa i mortel, kvarn eller matberedare. Ställ åt sidan. Smält smöret. Separera det klara fettet från den grumliga bottensatsen, slå bort den senare och låt det klarade smöret bubbla någon minut på låg värme tills det doftar knäck.
2
Tvätta citronen och riv med lätt hand av zesten (det yttersta gula skalet). Rör samman mandelkross, smör, zest och honung till en pesto. Smaka av med salt och några droppar pressad citron. Håll varmt.
3
Koka upp rejält med välsaltat vatten till lasagneplattorna.
4
Hacka löken fint, vitlöken finare och svetta genomskinlig i lite smör eller olja. Skiva svampen fint, strimla skinkan och vänd ner i lökfräset. Stek tills svampen fått lite stekyta. Tillsätt spenaten och stek tills den sjunkit ihop.
5
Smaka av med salt och generöst med nymalen svartpeppar.
6
Koka lasagneplattorna mjuka, fiska upp med hålslev och lägg ut på tallrikar. Fördela spenatfyllningen på ena halvan av de båda lasagneplattorna, toppa med en rejäl sked ricotta och svep över resten av pastan (titta på bilden, det är inte så komplicerat som det låter).
7
Skeda över varm mandelpesto och servera omedelbart.

Kommentar:
Receptet är taget från boken "Om jag var din hemmafru eller hur man får en vardag att smaka som en lördag" (Norstedts).

Recept // Fler pasta & nudlarrecept