RECEPT FRÅN IK

One pot-pasta med grönsaker

Smakrik och bekväm pastarätt där allt lagas i en gryta.

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 25 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 300 g morötter
  • 100 g rotselleri
  • rapsolja att steka i
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl vispgrädde
  • 7 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 2 tsk torkad basilika
  • 1 tsk salt
  • 300 g torkad fjärilspasta
  • 0.5 dl solrosfrön
  • 0.5 dl pumpafrön
  • Kålsallad med senap

  • 300 g vitkål
  • 0.5 msk svensk senap
  • 0.5 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • Servering

  • bröd

Gör så här

1

Hacka löken och riv eller pressa vitlöken. Skala och riv morötter och rotselleri grovt på ett rivjärn.

2

Stek all lök i rapsolja i en gryta, löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt morötter och rotselleri och låt det fräsa med i någon minut.

3

Rör ner krossade tomater, grädde, vatten, grönsaksbuljongtärning, basilika, salt och pasta. Låt alltsammans koka utan lock i 12-15 minuter. Rör då och då så att det inte bränner vid.

4

Smaka av med eventuellt mer salt. Rosta solrosfrön och pumpafrön i en torr stekpanna så att de får lite färg. Strö fröna över pastan.

5

Skär vitkålen i små bitar och lägg dem i en bunke. Blanda senap, vinäger, olja, salt och peppar i en skål. Häll dressingen över vitkålen och blanda.

6

Servera pastarätten med kålsalladen och ett gott bröd.


Recept