Olivbröd med honung och potatis

Du behöver 700 g kokta kalla potatisar skalad 1 l Ljummet vatten 100 g jäst 0.5 dl olivolja 1 msk honung gärna lavendelhonung 1 msk...


0 portioner

Du behöver

  • 700 g kokta kalla potatisar skalad
  • 1 l Ljummet vatten
  • 100 g jäst
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 msk honung gärna lavendelhonung
  • 1 msk salt
  • 1 kg durumvetemjöl ca 15 dl
  • vetemjöl ca 6 dl
  • 125 g oliver hackade gröna utan kärnor
  • 0.5 msk salt grovt att strössla på brödet

Gör så här

1
Sätt ugnen på 250 grader.

2
Mosa potatisen och blanda den med vattnet. Tillsätt jästen, oljan och honungen. Rör runt till dess att jästen har löst sig. Tillsätt saltet, mjölet och oliverna under omrörning till en jämn, blank deg. Låt jäsa i minst 50 minuter.

3
Häll ut degen på en plåt till ett stort bröd och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Strö över det grova saltet. Grädda brödet cirka 15 minuter och sänk sedan värmen till 175 grader. Grädda vidare 15 minuter.


Kommentar:
Duka upp en vårbuffé med inspiration från kryddornas och dofternas Provence. Lena Linderholm, hängiven matlagare och konstnär, bjuder på sina bästa rätter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top