Öländsk äppelmarängpaj

Du behöver Deg: 4 dl vetemjöl 1 st bakpulver knivsudd 200 g smör 2 st äggulor Fyllning: 500 g äpple syrliga och lösa 2 msk...


8 portioner

Du behöver

Deg:

4 dl vetemjöl
1 st bakpulver knivsudd
200 g smör
2 st äggulor

Fyllning:

500 g äpple syrliga och lösa
2 msk socker

Lock:

2 st äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här

1
Blanda mjöl och bakpulver. Mixa eller handarbeta i först smöret till en smulig massa, sedan en äggula i taget till en hanterlig deg.

2
Tryck ut i en stor, smord pajform, cirka 26 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Stötta degkanterna med folie, pricka bottnen och förgrädda 15 minuter mitt i 175-gradig ugn.

3
Skala, tag ur och tunnklyfta äpplena, koka dem mjuka med sockret på svag värme under lock.

4
Tag ut pajskalet, plocka bort folien och sänk ugnsvärmen till 100 grader. Vispa vitorna och sockret med fettfria redskap till styvt skum. Fyll pajskalet med äppelkompotten, fördela marängsmeten ovanpå. Grädda cirka 30 minuter i nedre delen av ugnen. Njut pajen ljum eller svalnad.


Kommentar:
Ett härligt bidrag till förra årets äppelkaketävling, inskickat av Elisabeth Petersson från Öland. Själv tycker hon att transparent blanche passar bäst till pajen, men andra lösa, syrliga äpplen kan säkert också användas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top