Oeufs en cocotte – krämigt ägg i tomatsås

Du behöver 1 st gul lök hackad olivolja 1 st vitlöksklyfta finhackad 0.5 tsk torkad timjan 1 st chilifrukt liten torkad eller 1 krm chiliflakes...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök hackad
  • olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta finhackad
  • 0.5 tsk torkad timjan
  • 1 st chilifrukt liten torkad eller 1 krm chiliflakes
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 st tetra krossad tomat (500 g)
  • 0.5 msk kycklingfond på flaska
  • 0.5 tsk socker
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 st ägg
  • 2 skiva bröd

Gör så här

1
Fräs löken mjuk i oljan i en stekpanna, tillsätt vitlök och timjan och smula ner chilifrukten. Häll på balsamvinägern och låt koka bort. Häll på krossad tomat, kycklingfond och socker, låt puttra i tio minuter eller mer. Såsen ska vara ganska tjock. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

2
Fördela tomatsåsen i fyra låga, vida portionsformar, gör en grop i mitten av såsen. Knäck försiktigt ner ett ägg i varje grop. Tillaga äggen i 150 graders ugnsvärme tills de har stannat men fortfarande är krämiga, cirka 10–15 minuter. Rosta eller grilla brödet och skär det på snedden i avlånga bitar att doppa i ägget. Servera äggen nygjorda med brödet på sidan om.

3
Tips! Tomatsåsen kan gärna göras i förväg men ska då hettas upp ordentligt innan den skedas upp i portionsformarna.


Kommentar:
Meny
Välkomstbubbel med hallon
Minicaesarsallad med räkor
Oeufs en cocotte
Bönsallad med mynta och lammkorv
Kycklingsmörgås med avokado och fetaost
Fyllda croissanter
Sconesbakelser med grädde och rårörda hallon
Ginger screwdriver med blodapelsin

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top