Du behöver
Sås
2 dl turkisk yoghurt
0.5 dl majonnäs
0.5 st vitlöksklyfta
2 msk hackad dill
1 tsk torkad mynta
salt och peppar
Kebab
400 g formbar vegofärs
1 krm salt
0.5 st vitlöksklyfta
2 krm sambal oelek
0.5 tsk spiskummin
0.5 tsk malen koriander
0.75 dl vatten
1 msk maizena
olja till stekning
Till servering
libabröd eller pitabröd
sallad
gurka
tomat
skivad rödlök
Gör så här
Sås: Rör ihop alla ingredienser till såsen. Smaka av med salt och peppar.
Kebab: Lägg färsen i en bunke. Rör den smidig med övriga ingredienser.
Dela färsen i sex bitar. Dela ett bakplåtspapper i två delar. Lägg en färsboll på ena pappersdelen och lägg den andra delen ovanpå. Kavla färsen tunt, cirka 2–3 millimeter.
Hetta upp en stekpanna med olja. Dra försiktigt av det övre bakplåtspapperet, lägg färsen i pannan med det andra bakplåtspapperet fortfarande kvar på ovansidan, det kommer att släppa under stekningen.
Stek hastigt på ena sidan, dra av papperet, vänd och stek hastigt på andra sidan. Lägg upp på en skärbräda och fortsätt steka övriga bitar på samma sätt.
Skär färsbitarna i breda strimlor och fyll libabröd eller pitabröd med kebabstrimlor, grönsaker och sås.
Tips : Det går även bra att göra avlånga, tunna biffar av färsblandningen. Stek 2–3 minuter på varje sida.
För vegansk sås, byt ut yoghurten mot naturell sojayoghurt och välj en vegansk majonnäs.
Vi kryddar färsen med spiskummin, koriander, chili och vitlök, kavlar ut till tunna strimlor och serverar den som kebab i libabröd.