Du behöver

    Pajbotten:

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 0.5 dl strösocker
  • 150 g smör
  • Fyllning:

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör osaltat
  • 2 st ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 1.5 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 400 g blandade nötter
  • valnötter skållad mandel, pistagemandel

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna till pajdegen. Smält smöret och rör ner det. Samla ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform cirka 24 cm i diameter. Baka den i 15 minuter. Låt den svalna.
2
Mixa mandelmassa och smör. Tillsätt äggen ett i taget och mixa vidare till en jämn smet. Vänd till sist ner mjöl. Bred ut fyllningen jämnt över pajbotten. Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 35 minuter.
3
Smält sockret i en kastrull och låt det bli gyllenbrunt. Rör inte i sockret utan skaka hellre kastrullen så att sockret smälter jämnt. Tillsätt smör och grädde och låt det koka ihop några minuter. Tillsätt nötter och mandel och rör om. Låt nötblandningen svalna lite innan du fördelar den över mazarinsmeten. Ställ den svalt tills den stelnat helt.

Kommentar:
Bakom detta blygsamma namn döljer sig en söt och gudomligt god paj. Servera med glass. Det här receptet är en del av Hemma bästs julbord 1998.


Recept // Fler övrigtrecept