RECEPT FRÅN IK

Nötknyten

Läckra nötknyten fyllda med mandelmassa och pekannötter.

Av . Foto: Erik Karlsson

Tillagningstid: 120 minuter
16 stycken

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 0.5 dl strösocker
  • 10,5 dl vetemjöl
  • ägg till pensling
  • Fyllning

  • 75 g pekannötter
  • 100 g mandelmassa
  • 75 g smör rumsvarmt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Sockerlag

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här

1

Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken till 37 grader. Häll den över jästen, rör om tills jästen lösts upp.

2

Tillsätt smöret i bitar, ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen i maskin. Jäs under bakduk i 40 minuter.

3

Fyllning: Hacka pekannötterna. Rosta på en plåt mitt i ugnen i 200 grader i 5 minuter. Spara 20 g till garnering.

4

Riv mandelmassan och rör den smidig med smör och vaniljsocker. Blanda i nötterna.

5

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangel, skär i rutor, 10 x 10 cm. Lägg en klick fyllning på varje.

6

Vik upp hörnen mot mitten och tryck till i mitten. Jäs under bakduk i 40 minuter.

7

Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och strö på resten av nötterna. Grädda strax under mitten i ugnen i 12 minuter.

8

Sockerlag: Koka ihop sockerlagen när bullarna är nygräddade. Pensla direkt. Låt svalna.


Recept