Norska fiskekaker med löksås

Du behöver 400 g koljafilé eller torskfilé, skinn- och benfri 1.5 tsk salt 2.5 dl mjölk (använd den minsta mängden mjölk till fryst fisk) 2...


4 portioner

Du behöver

  • 400 g koljafilé eller torskfilé, skinn- och benfri
  • 1.5 tsk salt
  • 2.5 dl mjölk (använd den minsta mängden mjölk till fryst fisk)
  • 2 msk smör mjukt
  • 1.5 msk potatismjöl
  • 1 krm muskotblomma (stött)

Löksås:

150 g purjolök i skivor
150 g schalottenlök i klyftor
100 g rödlök i klyftor
3 msk smör
2 dl lätt crème fraiche
1/2-1 dl mjölk
salt vitpeppar
2 msk gräslök finhackad

Att äta till:

kokt potatis

Gör så här

1
Börja med såsen. Fräs samtliga lökar blanka och lätt genomskinliga i matfettet. Blanda i crème fraîche och låt lökblandningen stå på mycket svag värme 2-3 minuter. Späd med lite mjölk till smidigare konsistens. Smaka av med salt och peppar.

2
Strö gräslöken över löksåsen när den ska serveras.

3
Fiskekaker: Mixa filéerna tillsammans med salt i matberedare tills fisken är finfördelad. Tillsätt hälften av mjölken och mixa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken samt margarin, potatismjöl och muskotblomma. Mixa tills smeten är väl blandad, men överarbeta den inte.

4
Värm matfett i en stekpanna på medelvärme. Forma bullar av smeten med en fuktad matsked mot fuktad kupad handflata. Platta till och lägg dem i stekpannan vartefter. Bryn och stek fiskekakerna 2-3 minuter på varje sida.

5
Servera de varma fiskekakerna med löksåsen och kokt potatis.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top