Norsk fiskgratäng

Du behöver 1 dl makaroner (ej snabbmakaroner) fiskfilé ca 600 g t. ex sej 2 msk smör eller margarin 4 dl mjölk och fiskbuljong 4.5...


4 portioner

Du behöver

  • 1 dl makaroner (ej snabbmakaroner)
  • fiskfilé ca 600 g t. ex sej
  • 2 msk smör eller margarin
  • 4 dl mjölk och fiskbuljong
  • 4.5 msk vetemjöl
  • 2 st ägg
  • salt ca 1 tsk
  • 1 krm muskotnöt
  • ströbröd
  • ost riven

Gör så här

1
Koka makaronerna enligt anvisningar på förpackningen. Häll upp dem i ett durkslag, spola av med kallt vatten och låt rinna av.

2
Putsa de färska filéerna och halvtina de frysta. Dela dem i mindre bitar. Smält matfettet i en vid kastrull eller traktörpanna. Lägg i fiskbitarna och låt dem bli genomkokta på mycket svag värme. Häll av fiskspadet och tillsätt mjölk så att det blir 4 dl. Vispa ut mjölet i mjölkblandningen och låt koka upp under omrörning till en tjock sås.

3
Tillsätt äggulorna när såsen svalnat. Smaka av med salt och riven muskotnöt. Dela fiskköttet i mindre bitar och blanda försiktigt ner det i såsen tillsammans med makaronerna.

4
Vispa vitorna till hårt skum och blanda i dem. Häll smeten i en låg gratängform. Strö över ströbröd och riven ost. Grädda gratängen på nedersta falsen i 200 grader varm ugn cirka 20 minuter.

5
Att servera till: rivna morötter blandade med äppletärningar, gärna överdroppade med nypressad citron.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top