Norrlänningar med mandel

Du behöver Pajdeg: 300 g smör 5 dl vetemjöl 1 dl kallt vatten Mandelmassa: 150 g sötmandel 4 st bittermandel 3 dl florsocker 1 st...


65 portioner

Du behöver

Pajdeg:

300 g smör
5 dl vetemjöl
1 dl kallt vatten

Mandelmassa:

150 g sötmandel
4 st bittermandel
3 dl florsocker
1 st äggvita
2 msk vatten

Garnering:

1 st ägg eller 2 gulor
50 g mandel hackad
1 msk pärlsocker

Gör så här

1
Smula smöret i mjölet till en grynig massa. Går bra i matberedare. Arbeta fort i vattnet till en deg. Täck med plast och låt degen vila i kylen några timmar.

2
Mal sötmandlar och bittermandlar tillsammans. Går bra i matberedare. Blanda med florsocker. Rör ner äggvita och vatten tills massan blir smidig och fast, dock bredbar.

3
Dela degen i 4 lika stora bitar. Kavla ut varje bit med lite mjöl till en 10 centimeter bred och cirka 50 centimeter lång remsa. Bred mandelmassa på remsan, men inte ända ut på kanten. Rulla samman remsan på längden och platta till lätt med kaveln. Pensla med äggula. Strö på hackad mandel och pärlsocker. Skär remsan i 2-3 centimeter breda bitar. Gör likadant med resten av degen.

4
Grädda kakorna på plåt mitt i ugnen i 200 grader cirka 15 minuter.


Kommentar:
Köpt mandelmassa går att använda till fyllningen. Beräkna 300 gram. Riv massan och rör den smidig med en äggvita och ungefär 1 dl vatten samt ett par droppar hushållsarom av bittermandel.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top