Nattbakad grissida med äppelsås

Du behöver 1 kg grissida sidfläsk i bit 2 tsk salt 3 dl äppelmust 1 st gul lök 3 st lagerblad 0.5 msk fänkålsfrö 0.75...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg grissida sidfläsk i bit
  • 2 tsk salt
  • 3 dl äppelmust
  • 1 st gul lök
  • 3 st lagerblad
  • 0.5 msk fänkålsfrö
  • 0.75 tsk malen ingefära
  • 4 st svartpepparkorn
  • 2 st äpplen av mjuk sort
  • 1 tsk råsocker
  • sås
  • 3 dl steksky
  • 1.5 dl vispgrädde
  • ingefära ev lite malen

Gör så här

1
Sätt ugnen på 100 grader. Skär skåror i svålen med ett par centimeters mellanrum. Gnid in saltet i grissidan.

2
Lägg den i en ugnssäker form och häll äppelmusten runt köttet. Tillsätt gul lök i klyftor samt kryddorna.

3
Täck formen med folie och ugnsbaka köttet över natten eller i minst åtta timmar. Hit går det bra att förbereda.

4
Sila av skyn och låt stå, skumma av det mesta av fettet som lägger sig ovanpå.

5
Sätt ugnen på grill när det börjar bli dags för servering. Kärna ur och halvera äpplena. Lägg dem runt köttet i formen och strö över sockret.

6
Häll tre deciliter sky i en kastrull. Tillsätt grädde och låt koka kraftigt i cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en extra gnutta malen ingefära.

7
Grilla grissidan cirka 5 minuter tills det har blivit härligt knaprigt på ytan och äpplena har fått färg.


Kommentar:
Tillagningstid är 40 minuter+ ungsbakning över natten

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top