Du behöver
- 1 kg grissida sidfläsk i bit
- 2 tsk salt
- 3 dl äppelmust
- 1 st gul lök
- 3 st lagerblad
- 0.5 msk fänkålsfrö
- 0.75 tsk malen ingefära
- 4 st svartpepparkorn
- 2 st äpplen av mjuk sort
- 1 tsk råsocker
- sås
- 3 dl steksky
- 1.5 dl vispgrädde
- ingefära ev lite malen
Gör så här
1
Sätt ugnen på 100 grader. Skär skåror i svålen med ett par centimeters mellanrum. Gnid in saltet i grissidan.
2
Lägg den i en ugnssäker form och häll äppelmusten runt köttet. Tillsätt gul lök i klyftor samt kryddorna.
3
Täck formen med folie och ugnsbaka köttet över natten eller i minst åtta timmar. Hit går det bra att förbereda.
4
Sila av skyn och låt stå, skumma av det mesta av fettet som lägger sig ovanpå.
5
Sätt ugnen på grill när det börjar bli dags för servering. Kärna ur och halvera äpplena. Lägg dem runt köttet i formen och strö över sockret.
6
Häll tre deciliter sky i en kastrull. Tillsätt grädde och låt koka kraftigt i cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en extra gnutta malen ingefära.
7
Grilla grissidan cirka 5 minuter tills det har blivit härligt knaprigt på ytan och äpplena har fått färg.
Tillagningstid är 40 minuter+ ungsbakning över natten