Nässelpaj med grönmögelost

Du behöver 75 g smör 1.5 dl vetemjöl 1 msk kallt vatten Äggstanning: 1 msk smör 1 msk vetemjöl 1 dl mjölk 0.5 dl vispgrädde...


3 portioner

Du behöver

  • 75 g smör
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 msk kallt vatten

Äggstanning:

1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl mjölk
0.5 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm vitpeppar
0.5 krm muskot riven
1.5 st ägg

Fyllning:

ädelost (gärna Kvibille)
nässlor ca 100 g förvällda

Gör så här

1
Skär smöret i bitar och arbeta snabbt ihop en deg av smör, mjöl och vatten som sedan får vila någon timme i kylen.

2
Smält smöret och rör ner mjölet till stanningen. Vispa ner mjölk och grädde. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Låt såsen svalna något och vispa sedan ner ägget eller äggen.

3
Fördela degen i tre formar (12 cm i diameter) med löstagbar botten. Smörj eventuellt kanterna, så fastnar inte äggstanningen. Grädda pajskalet i 225 graders ugnsvärme 12-15 minuter. Placera grönmögelosten i formarnas mitt och fördela nässlorna runt om. Häll på av stanningen. Grädda i cirka 30 minuter i 200 graders ugnsvärme.


Kommentar:
Planera i förväg:
Grädda pajskalen, gör stanningen. Riv osten och ha förvällda nässlor till hands. Så långt kan man förbereda. Pajskalen kan förvaras som bröd och resten av förberedelserna får stå i kylen. Sedan är det bara att följa receptet någon halvtimme innan gästerna kommer. Om man nu tänkt det hela som bjudrätt med sallad till och en god öl eller ett fylligt rött vin.
Tips: Inga nässlor? Ta spenat i stället!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top