RECEPT FRÅN IK

Nässelbröd med dinkel

Vårens första nässlor är fullpackade med nyttigheter: vitaminer, mineraler och järn. Passa på att plocka och använd i bröd.

Foto: Karin Mönefors

Extra tid: 55 minuter
Tillagningstid: 60 minuter
24 stycken

Du behöver

  • 3 dl dinkelflingor
  • 3 dl kokande vatten
  • 1 dl kallt vatten
  • 1.5 msk rapsolja
  • 150 g rågsurdeg
  • 25 g jäst
  • 2 msk brödsirap
  • 100 g förvällda nässlor
  • 8 dl Manitoba Cream eller annat vetemjöl med hög proteinhalt
  • 2 tsk havssalt

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg dinkelflingor i degbunken till köksmaskinen. Häll på kokande vatten under omrörning och skålla grynen, ca 5 minuter. Tillsätt kallt vatten och olja. Låt stå tills blandningen har svalnat till högst grader.

2

Tillsätt surdegen, smulad jäst, brödsirap, hackade förvällda nässlor och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen, minst 10 minuter, tills den släpper bunkens kant. Tillsätt saltet på slutet. Låt degen jäsa under bakduk på varm plats, ca 30 minuter.

3

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och mjöla ovansidan på degen. Dra och platta försiktigt ut degen med händerna till en platta, ca 25x35 cm. Skär degen i 4 remsor på längden och dela dem i 6 sneda bitar vardera.

4

Lägg bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk, 25 minuter. Grädda i mitten av ugnen, 10-12 minuter. Låt bröden svalna på bakgaller. Bröden går bra att frysa in.


Recept // Fler förvällda nässlorrecept