Du behöver
- 750 g fläskkarré eller grytbitar av fläsk
- 2 st rödlök
- 3 st röda paprikor
- 2.5 msk smör
- 2.5 msk olivolja
- 1.5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 msk paprikapulver
- 1 tsk körvel
- 1 tsk dragon
- 1 st tomatfilé 1burk á 400 g
- tomater eller krossade
- 3 msk hackad persilja
- örter till garnering
- bröd pasta
Gör så här
1
Skär köttet i bitar. Skala, dela och skiva löken. Dela, kärna ur och skiva paprikorna. Sätt ugnen på 175 grader.
2
Låt smöret bli ljusbrunt i en gryta. Bryn grytbitarna i smöret, i två–tre omgångar, så att de får fin färg. Ta upp köttet på en tallrik.
3
Häll oljan i grytan. Fräs löken i oljan i 3 minuter. Blanda i paprikaskivorna och fräs 3 minuter. Blanda i salt, peppar, paprikapulver, körvel och dragon, fräs under omrörning cirka 1 minut. Blanda i tomaterna och persiljan. Blanda i de brynta grytbitarna.
4
Häll på vatten så att det precis täcker köttet. Ge grytan ett uppkok. Lägg på locket.
5
Tillaga grytan i nedre delen av ugnen cirka 1 timme och 20 minuter, tills köttet är mycket mört. Rör om 1–2 gånger under tillagningstiden. Garnera eventuellt med färska örter.
6
Servera med bröd, pasta, potatismos eller ris.
Tips! Tänk på att kryddor varierar i styrka i smak. Det gäller att smaka sig fram! Den som vill kan laga grytan med grytbitar av till exempel högrev eller märgpipa.