RECEPT FRÅN IK

Mustig fisk- och skaldjursgryta

Toppa soppan med räkor och hackad persilja och servera med paprikaröra, citronklyftor och ett med gott bröd.

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 300 g koljafilé
  • 300 g laxfilé
  • 500 g räkor med skal
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st stjälk selleri
  • morot
  • 1 st fänkål
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 burk körsbärstomater
  • 0.5 l vatten
  • 2 st timjankvistar
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk grovhackad bladpersilja
  • Paprikaröra

  • 2 st grillade paprikor
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0.5 st röd chili
  • 2.5 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • Servering

  • 1 st citron i klyftor

Gör så här

1

Dela fisken i mindre portionsbitar. Skala räkorna, lägg i en skål och ställ i kylen.

2

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Strimla sellerin. Skala och skär moroten i små bitar. Dela fänkålen i två delar. Ta bort rotstocken längst ner, skär i tunna skivor.

3

Hetta upp oljan i en stor kastrull, fräs löken med selleri, morot och fänkål i några minuter tills grönsakerna mjuknat. Tillsätt fänkålsfrön och tomatpuré, stek en stund till, rör då och då. Tillsätt vin och låt grytan få ett uppkok.

4

Häll ner burktomater, vatten, timjan och krydda med salt och peppar. Lägg på locket, koka i 10 minuter.

5

Paprikaröra Dela paprikan i mindre bitar, skala och finhacka vitlök och chilin. Mixa i mixerkanna med olivolja till en slät blandning, smaka av med lite salt och peppar.

6

Tillsätt fisken i grytan och sätt på locket, sjud i några minuter tills genomkokt. Fördela i portionsskålar, toppa med räkor och persilja.

7

Servera med paprikaröran, citronklyftor och ett gott surdegsbröd.


Recept // Fler koljafilérecept