Musselgryta med curry

Du behöver 2 kg färska blåmusslor 1 st gul lök 1 st vitlöksklyfta 1 st morot 1 st selleristjälk 0.5 st fänkål 8 st körsbärstomater...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 kg färska blåmusslor
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st morot
  • 1 st selleristjälk
  • 0.5 st fänkål
  • 8 st körsbärstomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk curry
  • 1 nypa kajennpeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk dill finhackad
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl crème fraîche
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

gott bröd

Gör så här

1

Lägg musslorna i en rejäl bunke med iskallt vatten, skrubba rent musslorna med en rotfruktsborste. Använd en liten kniv och dra bort skäggtussen som kan finnas kvar på kanten till musslorna. Släng de musslor som är trasiga eller som är öppna och inte stänger sig när man knackar på dem.

2

Lägg musslorna i en rejäl bunke med iskallt vatten, skrubba rent musslorna med en rotfruktsborste. Använd en liten kniv och dra bort skäggtussen som kan finnas kvar på kanten till musslorna. Släng de musslor som är trasiga eller som är öppna och inte stänger sig när man knackar på dem.

3

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala moroten och dela längs med i tunna stavar och skär i mindre bitar. Skär selleristjälken på samma sätt. Skär bort rotfästet på fänkålen. Skiva fänkålen tunt och dela i mindre bitar. Dela tomaterna. 

4

Hetta upp oljan i en rejäl gryta. Häll i lök och vitlök och låt svettas en stund utan att ta färg. Rör om då och då och tillsätt morot, selleri och fänkål, fräs en stund på medelvärme. 

5

Tillsätt curry, kajennpeppar och tomatpuré. Fräs en stund under omrörning. Höj värmen och häll i musslor, tomater, dill och vitt vin. 

6

Låt grytan få ett uppkok så att alkoholen i vinet kokar bort. Annars kan grytan få en bitter smak. Låt puttra under lock i 5–8 minuter tills musslorna öppnat sig, koka annars en stund till. 

7

Släng de musslor som inte öppnat sig. Tillsätt crème fraîche och blanda. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd.


Kommentar:
Här får musslorna sällskap av mustig curry i den krämiga buljongen.
Frasigt vitlöksbröd är gott att servera till soppan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top