Murkelstuvning friterad som runda bollar

Du behöver 20 g murklor torkade murklor eller 80 g förvällda 0.5 st gul lök smör ca 2 msk 2 dl vispgrädde 0.5 dl mjölk...


4 portioner

Du behöver

  • 20 g murklor torkade
  • murklor eller 80 g förvällda
  • 0.5 st gul lök
  • smör ca 2 msk
  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 dl mjölk
  • 2 tsk portvin rött
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 msk maizena stärkelse + 1 1
  • vatten
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 1 dl ströbröd
  • olja till fritering

Gör så här

1
Torkade murklor ska förvällas minst två gånger, nytt vatten varje gång, tre gånger så mycket vatten som murklor. Man kan använda andra svampsorter om man inte har murklor.

2
Hacka svamp och lök och fräs dem samman i smör i en kastrull. Häll i grädden, mjölken och vinet. Koka ihop några minuter, smaka av med salt och peppar. Red med maizena utrört i vatten till en tjock stuvning. Låt kallna helt.

3
Forma stuvningen till bollar något större än köttbullar. Rulla dem i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och slutligen i ströbröd. Därefter ännu en gång i ägg och ströbröd.

4
Fritera bollarna i olja tills de får gyllene färg, men inte för länge, då kan skorpan spricka. De ska nätt och jämnt bli krämiga inuti. Låt dem droppa av på kökspapper.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top