Du behöver
- 20 g murklor torkade
- murklor eller 80 g förvällda
- 0.5 st gul lök
- smör ca 2 msk
- 2 dl vispgrädde
- 0.5 dl mjölk
- 2 tsk portvin rött
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 msk maizena stärkelse + 1 1
- vatten
- 1 dl vetemjöl
- 1 st ägg
- 1 dl ströbröd
- olja till fritering
Gör så här
1
Torkade murklor ska förvällas minst två gånger, nytt vatten varje gång, tre gånger så mycket vatten som murklor. Man kan använda andra svampsorter om man inte har murklor.
2
Hacka svamp och lök och fräs dem samman i smör i en kastrull. Häll i grädden, mjölken och vinet. Koka ihop några minuter, smaka av med salt och peppar. Red med maizena utrört i vatten till en tjock stuvning. Låt kallna helt.
3
Forma stuvningen till bollar något större än köttbullar. Rulla dem i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och slutligen i ströbröd. Därefter ännu en gång i ägg och ströbröd.
4
Fritera bollarna i olja tills de får gyllene färg, men inte för länge, då kan skorpan spricka. De ska nätt och jämnt bli krämiga inuti. Låt dem droppa av på kökspapper.