Du behöver
- 3 dl lättmjölk ljummen
- 0.5 pkt jäst (25 g)
- 0.5 dl olja eller smält smör
- 2.5 dl havregryn
- 0.5 dl vetekross
- 2 msk linfrö
- 1 msk strösocker
- 1 tsk salt
- 6 dl vetemjöl
Gör så här
1
Häll mjölken i matberedarbunken, lägg i jästen och kör tills den löst sig. Blanda i olja eller smör, havregryn, kross, linfrö, socker och salt. Arbeta i vetemjöl tills degen precis släpper kanten.
2
Knåda ihop för hand, lägg i en bunke och jäs övertäckt till dubbel storlek, 30–40 minuter. Stjälp upp degen och arbeta ihop den. Kavla ut till en 1 centimeter tjock platta, cirka 45 x 35 centimeter. Ta ut kakor, 10 centimeter i diameter, med järn eller ett glas. Nagga och lägg på papprad plåt. Jäs övertäckta till dubbel storlek, 30–40 minuter. Grädda mitt i ugnen i 250 grader 6–8 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Läsarrecept av: Lilja Aitman Larsson.