Moussetårta med smörkräm

Du behöver ANSLAG/TÅRTBOTTEN 3 st ägg 1.5 dl socker 0.5 dl vetemjöl 0.5 dl kakao 1 dl potatismjöl 1 tsk bakpulver 1 msk vatten strösocker...

Tillagningstid: 120 minuter
12 portioner

Du behöver

ANSLAG/TÅRTBOTTEN

3 st ägg
1.5 dl socker
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
strösocker lite att strö över efter gräddning

HALLONMOUSSE

6.5 g gelatinblad
100 g hallonpuré
40 g florsocker eller efter smak
170 g grädde lättvispad

PASSIONSFRUKTSMOUSSE

6.5 g gelatinblad
100 g passionsfruktspuré
40 g florsocker eller efter smak
170 g grädde lättvispad

SMÖRKRÄM

225 g margarin rumstempererat
1 tsk vaniljessens
3 msk vatten
500 g florsocker
1 msk äggvitepulver (finns att köpa på nätshoppar specialiserade på bakning), kan uteslutas men ger längre hållbarhet och bra stadga åt krämen

Gör så här

1
Anslag/tårtbotten: Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta och blanda de torra ingredienserna, och rör försiktigt ner i äggsmeten tillsammans med vattnet. Bred ut smeten jämnt på en papprad plåt. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Strö lite socker över den färdiggräddade kakan, lägg ett bakplåtspapper på och vänd över den på det. Låt svalna.

2
Ta ut tre bottnar med en anslagssring (16–18 cm i diameter), det går om du skarvar den tredje.

3
Mousser: Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten. Blanda puré och siktat socker efter smak. Hetta upp en matsked puré i en kastrull på spisen, dra av från plattan, lyft gelatinet ur vattnet och smält i den heta purén. Rör ner i resterande puré. Vänd ner grädden.

4
Montering: Lägg bakplåtspapper på en tallrik, ställ på två ihoptejpade anslagsringar (eller använd en springform) och lägg i en tårtbotten. Fyll nästan halva formen med hallonmousse. Lägg på en till botten (gärna den skarvade) och fyll på med passionsfruktsmousse. Lägg på sista bottnen, plasta och ställ allt i frysen tills det stelnar.

5
Smörkräm: Vispa margarin, essens och vatten krämigt med elvisp. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa allt krämigt. Ta undan cirka en femtedel till dekoration och späd den större mängden som ska täcka tårtan med 2–3 tsk vatten. Färga den efter tycke och smak.

6
Färga även den mindre mängden om så önskas.

7
Dekoration: När tårtan stelnat i frysen efter några timmar ska den kläs med smörkräm. Lossa tårtan från formen med en vass kniv. Ställ den på en bit bakplåtspapper och klä den jämnt med smörkrämen. Det är lite pilligt att få den slät, men en bra spatel är till god hjälp. Spritsa sedan blommor på, använd gärna en sprits med stjärntyll, det blir fint.


Kommentar:
Tid ca 2 timmar + kyltid. Receptet är från NikAnnika Märak som undervisar på Medborgarskolans konditorutbildning.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top