Du behöver
- 150 g oreokakor
- 75 g smör
- 150 g mörk choklad 40 %
- 250 g mascarponeost
- 4 msk strösocker
- 0.5 tsk kanel
- 1 krm malen kardemumma
- 2 st ägg
- 2 dl vispgrädde
Garnering
250 g färska jordgubbar
färsk mynta
Gör så här
Kör kakorna i en mixer. Smält smöret i en kastrull och tillsätt det till kaksmulorna.
Tryck ut kaksmulorna i en smord form med löstagbar kant (24 centimeter i diameter). Packa dem med baksidan av en sked. Smulorna ska vara på botten, inte upp på kanterna.
Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Lägg över chokladen i en bunke och blanda med lite av mascarponeosten. Rör ner resten av mascarponeosten, socker, kanel, kardemumma. Separera äggen och rör ner äggulorna.
Vispa vitorna till hårt skum i en ren bunke. Vispa grädden i en annan bunke, den ska vara ganska lös.
Rör ner lite av äggvitorna och lite av grädden i chokladblandningen. Tillsätt resten och blanda försiktigt.
Bred chokladblandningen över botten. Ställ cheesecaken kallt i minst 2–3 timmar.
Dela jordgubbarna i halvor och lägg dem ovanpå. Garnera med mynta.
Prova en cheesecake med botten gjord på oreokakor och
chokladmousseliknande fyllning – den kommer att ha en strykande åtgång.