Tillagningstid: 60 minuter
12 portioner
Du behöver
- 100 g smör
- 2.33 dl strösocker
- 1 msk sirap
- 2 st ägg
- 1.5 dl vetemjöl
- 0.5 tsk salt
- 1.5 tsk vaniljsocker
- 1 dl kakao
- 2 st dubbeldaim
Mousse
5 st gelatinblad
0.5 l jordgubbar
3 st äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Garnering
jordgubbar
Gör så här
2
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt.
3
Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten.
4
Bred ut smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
5
Låt svalna. Lossa formen och diska kanten. Sätt sedan tillbaka kanten, med chokladbotten i formen.
7
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
8
Rensa jordgubbarna och mixa dem i matberedare eller med stavmixer till en slät puré. Vispa ägg-gulor och florsocker luftigt.
9
Vispa grädden. Värm cirka 2 msk av jordgubbspurén i en liten kastrull.
10
Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt dem smälta på svag värme. Låt svalna något. Rör ner gelatinblandningen i en fin stråle i resten av purén.
11
Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen.
12
Ställ tårtan att stelna minst 4 timmar i kylskåp, tills moussen blivit fast. Det går också att förberda tårtan hit och frysa in den. Tänk då på att ta fram den i god tid för att tina.
13
Garnera tårtan strax före servering med rensade jordgubbar och blåbär.
Tove Kvarnebrink i Östhammar har skickat in receptet på tårtan till Icakurirens stora sommartårttävling 2012. Tid 1 timme + 4 timmar i kylen.