Moussetårta med chokladbotten

Du behöver 100 g smör rumsvarmt 2.33 dl strösocker 1 msk sirap 2 st ägg 1.5 dl vetemjöl 0.5 tsk salt 1.5 tsk vaniljsocker 1...

Tillagningstid: 60 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 100 g smör rumsvarmt
  • 2.33 dl strösocker
  • 1 msk sirap
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 2 st dubbeldaim

Mousse

5 st gelatinblad
0.5 l jordgubbar
3 st äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Garnering

jordgubbar och blåbär

Gör så här

1
Botten

2
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt.

3
Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten.

4
Bred ut smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

5
Låt svalna. Lossa formen och diska kanten. Sätt sedan tillbaka kanten, med chokladbotten i formen.

6
Mousse

7
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.

8
Rensa jordgubbarna och mixa dem i matberedare eller med stavmixer till en slät puré. Vispa ägg-gulor och florsocker luftigt.

9
Vispa grädden. Värm cirka 2 msk av jordgubbspurén i en liten kastrull.

10
Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt dem smälta på svag värme. Låt svalna något. Rör ner gelatinblandningen i en fin stråle i resten av purén.

11
Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen.

12
Ställ tårtan att stelna minst 4 timmar i kylskåp, tills moussen blivit fast. Det går också att förberda tårtan hit och frysa in den. Tänk då på att ta fram den i god tid för att tina.

13
Garnera tårtan strax före servering med rensade jordgubbar och blåbär.


Kommentar:
Tove Kvarnebrink i Östhammar har skickat in receptet på tårtan till Icakurirens stora sommartårttävling 2012. Tid 1 timme + 4 timmar i kylen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top