RECEPT FRÅN IK

Moussaka på lammfärs

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

    Potatis

  • 1 st gul lök
  • 5-6 st medelstora mjöliga potatisar
  • 3-4 msk olivolja
  • 1 tsk finhackad timjan
  • salt och peppar
  • Aubergine

  • 3 st mellanstora auberginer
  • 4-5 msk olivolja
  • Färs

  • 1 st stor rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk malen kanel
  • 700 g lammfärs
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 burk krossade tomater
  • 3 msk finhackad persilja
  • Bechamelsås

  • 5 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 l mjölk ungefär
  • 3 dl färskriven parmesan
  • 3 st äggulor
  • 1 dl finhyvlad parmesan till garnering
  • blandad sallad till servering

Gör så här

1

Potatis Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva lök­en. Skala och skiva potatisen. Blanda lök, potatis, olivolja och timjan i en bunke. Krydda med salt och peppar. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut ur ugnen.

2

Aubergine Ansa och skiva auber­ginerna. Pensla med ­oljan och stek i het stekpanna, 1–2 minuter per sida. Ta upp på fat. Salta och peppra.

3

Färs Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i oljan i 5 minuter. Rör i kanel och fräs i 1/2 minut. Tillsätt färsen och fräs den smulig under omrörning. Rör i tomatpuré och tomater. Koka upp och sjud i cirka 15 minuter. Blanda i persiljan.

4

Bechamelsås Fräs smöret i en kastrull. Rör i mjölet och fräs i cirka 1 minut. Tillsätt mjölk­en, lite i taget, under vispning. Koka upp och sjud i cirka 5 minuter, den ska bli tjock och krämig. Ta från värmen, smaka av med salt och peppar. Rör i osten. Rör i gulorna, en i taget.

5

Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Lägg potatisen i en ugnsform. Fördela aubergin­erna över. Blanda färsen med en fjärdedel av bechamelsåsen och bred över auberginerna. Toppa med resten av såsen. Grädda mitt i ugnen i cirka 50 minuter.

6

Låt moussakan vila i cirka 30 minuter. Garnera med parmesan och servera med en god sallad.

7

Tips!  Titta till moussakan då och då, täck med en bit smörad aluminiumfolie om den blir för mörk på ytan. Överbliven moussaka går bra att frysa in.


Kommentar:
Den grekiska ­moussakan kräver ­en del förberedelser, men sedan sköter den sig själv i ugnen.

Recept