Du behöver
Potatis
1 st gul lök
5-6 st medelstora mjöliga potatisar
3-4 msk olivolja
1 tsk finhackad timjan
salt och peppar
Aubergine
3 st mellanstora auberginer
4-5 msk olivolja
Färs
1 st stor rödlök
2 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 tsk malen kanel
700 g lammfärs
3 msk tomatpuré
2 burk krossade tomater
3 msk finhackad persilja
Bechamelsås
5 msk smör
4 msk vetemjöl
1 l mjölk ungefär
3 dl färskriven parmesan
3 st äggulor
1 dl finhyvlad parmesan till garnering
blandad sallad till servering
Gör så här
Potatis Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva löken. Skala och skiva potatisen. Blanda lök, potatis, olivolja och timjan i en bunke. Krydda med salt och peppar. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut ur ugnen.
Aubergine Ansa och skiva auberginerna. Pensla med oljan och stek i het stekpanna, 1–2 minuter per sida. Ta upp på fat. Salta och peppra.
Färs Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i oljan i 5 minuter. Rör i kanel och fräs i 1/2 minut. Tillsätt färsen och fräs den smulig under omrörning. Rör i tomatpuré och tomater. Koka upp och sjud i cirka 15 minuter. Blanda i persiljan.
Bechamelsås Fräs smöret i en kastrull. Rör i mjölet och fräs i cirka 1 minut. Tillsätt mjölken, lite i taget, under vispning. Koka upp och sjud i cirka 5 minuter, den ska bli tjock och krämig. Ta från värmen, smaka av med salt och peppar. Rör i osten. Rör i gulorna, en i taget.
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Lägg potatisen i en ugnsform. Fördela auberginerna över. Blanda färsen med en fjärdedel av bechamelsåsen och bred över auberginerna. Toppa med resten av såsen. Grädda mitt i ugnen i cirka 50 minuter.
Låt moussakan vila i cirka 30 minuter. Garnera med parmesan och servera med en god sallad.
Tips! Titta till moussakan då och då, täck med en bit smörad aluminiumfolie om den blir för mörk på ytan. Överbliven moussaka går bra att frysa in.
Den grekiska moussakan kräver en del förberedelser, men sedan sköter den sig själv i ugnen.