Moussaka

Du behöver Färsfyllning: 1 st gul lök ca 80 g 600 g lammfärs 0.5 dl jungfruolja grekisk 1 dl vitt vin torrt 1 msk tomatpuré...


6 portioner

Du behöver

Färsfyllning:

1 st gul lök ca 80 g
600 g lammfärs
0.5 dl jungfruolja grekisk
1 dl vitt vin torrt
1 msk tomatpuré
2 st ägg
1 dl ost stark, riven
1 dl ströbröd
salt svartpeppar, kanel

Grönsaksfyllning:

1 st zucchini ca 100 g
1 st aubergine ca 100 g
2 st potatis t
3 msk jungfruolja salt

Vit sås:

4 msk smör
6 msk vetemjöl
5 dl mjölk 3 %
2 st ägg
salt svartpeppar, riven muskotnöt

Till gratinering:

1 dl ost riven, stark

Gör så här

1
Skala och hacka löken fint. Bryn den med köttfärsen i oljan till en smulig röra. Späd med vinet. Rör i tomatpurén. Låt sjuda under lock i cirka 45 minuter. Blir såsen för torr, späd med lite vatten. Låt svalna något och rör i övriga ingredienser till färsfyllningen. Provsmaka kryddningen och krydda eventuellt lite till.

2
Skölj och skiva grönsakerna tunt. Skala och skiva potatisarna. För magrare moussaka kan man mikra skivorna under lock 8-10 minuter på full efffekt, 800 watt. Annars steker man skivorna i olja tills de är mjuka. Salta.

3
Sås: Smält smöret i en kastrull och rör i mjölet. Låt fräsa under omrörning utan att blandningen tar färg. Späd under fortsatt omrörning med mjölken tills såsen blir tjock och slät. Vispa i äggen. Krydda.

4
Varva köttsås med grönsaker och potatis i ugnssäkra portionsformar eller i en enda stor form. Fördela den vita såsen i ett tjockt lager ovanpå. Strö över den rivna osten. Grädda i ugn 250 grader tills rätten får en gyllene yta, cirka 10 minuter.

5
Moussaka går utmärkt att frysa och att tillaga och värma i mikrougn.


Kommentar:
En rätt från Kreta. För fler kretensiska recept, klicka på rubrikerna nedan!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top