Du behöver

    Färsfyllning:

  • 1 st gul lök ca 80 g
  • 600 g lammfärs
  • 0.5 dl jungfruolja grekisk
  • 1 dl vitt vin torrt
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 st ägg
  • 1 dl ost stark, riven
  • 1 dl ströbröd
  • salt svartpeppar, kanel
  • Grönsaksfyllning:

  • 1 st zucchini ca 100 g
  • 1 st aubergine ca 100 g
  • 2 st potatis t
  • 3 msk jungfruolja salt
  • Vit sås:

  • 4 msk smör
  • 6 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk 3 %
  • 2 st ägg
  • salt svartpeppar, riven muskotnöt
  • Till gratinering:

  • 1 dl ost riven, stark

Gör så här

1
Skala och hacka löken fint. Bryn den med köttfärsen i oljan till en smulig röra. Späd med vinet. Rör i tomatpurén. Låt sjuda under lock i cirka 45 minuter. Blir såsen för torr, späd med lite vatten. Låt svalna något och rör i övriga ingredienser till färsfyllningen. Provsmaka kryddningen och krydda eventuellt lite till.
2
Skölj och skiva grönsakerna tunt. Skala och skiva potatisarna. För magrare moussaka kan man mikra skivorna under lock 8-10 minuter på full efffekt, 800 watt. Annars steker man skivorna i olja tills de är mjuka. Salta.
3
Sås: Smält smöret i en kastrull och rör i mjölet. Låt fräsa under omrörning utan att blandningen tar färg. Späd under fortsatt omrörning med mjölken tills såsen blir tjock och slät. Vispa i äggen. Krydda.
4
Varva köttsås med grönsaker och potatis i ugnssäkra portionsformar eller i en enda stor form. Fördela den vita såsen i ett tjockt lager ovanpå. Strö över den rivna osten. Grädda i ugn 250 grader tills rätten får en gyllene yta, cirka 10 minuter.
5
Moussaka går utmärkt att frysa och att tillaga och värma i mikrougn.

Kommentar:
En rätt från Kreta. För fler kretensiska recept, klicka på rubrikerna nedan!


Recept // Fler lammköttrecept