Morotssoppa med sötpotatis

Du behöver 750 g morötter sötpotatis gul lök 3 msk smör och rapsolja 1 msk smör grönsaksbuljongtärningar 1,25 l kokande vatten flingsalt 1 msk finriven...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 750 g morötter
  • sötpotatis
  • gul lök
  • 3 msk smör och rapsolja
  • 1 msk smör
  • grönsaksbuljongtärningar
  • 1,25 l kokande vatten
  • flingsalt
  • 1 msk finriven färsk gurkmeja
  • 1-2 krm spiskummin

Till servering

4 msk yoghurt
1 tsk färskpressad citronsaft
korianderblad
nymalen svartpeppar
pitabröd

Gör så här

1

Skala morötterna och sötpotatisen och skär dem i små bitar. Skala och hacka löken.

2

Hetta upp smör och rapsolja i en kastrull. Lägg i morötter, sötpotatis och lök, fräs cirka 5 minuter. Tillsätt smulade buljongtärningar och fräs under omrörning cirka 1 minut. Tillsätt hälften av vattnet. Koka upp och sjud soppan under lock, tills allt är mjukt, cirka 25 minuter. 

3

Ta kastrullen från värmen. Mixa soppan med stavmixer direkt i grytan. Späd soppan, i omgångar, med resten av vattnet till önskad konsistens, koka upp och sjud soppan ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt, gurkmeja och spiskummin.

4

Fördela soppan i skålar. Ringla över yoghurten blandad med citronsaften. Garnera med korianderblad och peppra. Servera med rostat pitabröd.


Kommentar:
Morötter och sötpotatis ger soppan en vacker orange färg. Sötpotatisen ger
också krämigare konsistens, men soppan kan också göras på bara morötter
eller med vanlig mjölig potatis i stället för sötpotatis.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top