RECEPT FRÅN IK

Morotssoppa med sötpotatis

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 750 g morötter
  • sötpotatis
  • gul lök
  • 3 msk smör och rapsolja
  • 1 msk smör
  • grönsaksbuljongtärningar
  • 1,25 l kokande vatten
  • flingsalt
  • 1 msk finriven färsk gurkmeja
  • 1-2 krm spiskummin
  • Till servering

  • 4 msk yoghurt
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • korianderblad
  • nymalen svartpeppar
  • pitabröd

Gör så här

1

Skala morötterna och sötpotatisen och skär dem i små bitar. Skala och hacka löken.

2

Hetta upp smör och rapsolja i en kastrull. Lägg i morötter, sötpotatis och lök, fräs cirka 5 minuter. Tillsätt smulade buljongtärningar och fräs under omrörning cirka 1 minut. Tillsätt hälften av vattnet. Koka upp och sjud soppan under lock, tills allt är mjukt, cirka 25 minuter. 

3

Ta kastrullen från värmen. Mixa soppan med stavmixer direkt i grytan. Späd soppan, i omgångar, med resten av vattnet till önskad konsistens, koka upp och sjud soppan ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt, gurkmeja och spiskummin.

4

Fördela soppan i skålar. Ringla över yoghurten blandad med citronsaften. Garnera med korianderblad och peppra. Servera med rostat pitabröd.


Kommentar:
Morötter och sötpotatis ger soppan en vacker orange färg. Sötpotatisen ger också krämigare konsistens, men soppan kan också göras på bara morötter eller med vanlig mjölig potatis i stället för sötpotatis.

Recept