Du behöver
- 750 g morötter
- sötpotatis
- gul lök
- 3 msk smör och rapsolja
- 1 msk smör
- grönsaksbuljongtärningar
- 1,25 l kokande vatten
- flingsalt
- 1 msk finriven färsk gurkmeja
- 1-2 krm spiskummin
Till servering
4 msk yoghurt
1 tsk färskpressad citronsaft
korianderblad
nymalen svartpeppar
pitabröd
Gör så här
Skala morötterna och sötpotatisen och skär dem i små bitar. Skala och hacka löken.
Hetta upp smör och rapsolja i en kastrull. Lägg i morötter, sötpotatis och lök, fräs cirka 5 minuter. Tillsätt smulade buljongtärningar och fräs under omrörning cirka 1 minut. Tillsätt hälften av vattnet. Koka upp och sjud soppan under lock, tills allt är mjukt, cirka 25 minuter.
Ta kastrullen från värmen. Mixa soppan med stavmixer direkt i grytan. Späd soppan, i omgångar, med resten av vattnet till önskad konsistens, koka upp och sjud soppan ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt, gurkmeja och spiskummin.
Fördela soppan i skålar. Ringla över yoghurten blandad med citronsaften. Garnera med korianderblad och peppra. Servera med rostat pitabröd.
Morötter och sötpotatis ger soppan en vacker orange färg. Sötpotatisen ger
också krämigare konsistens, men soppan kan också göras på bara morötter
eller med vanlig mjölig potatis i stället för sötpotatis.