RECEPT FRÅN IK

Morotskakor med färskost

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 90 minuter
14 stycken

Du behöver

  • 1 st morot medelstor
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 1 dl farinsocker
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl riven kokos
  • Fyllning

  • 50 g färskost av philadelpiatyp
  • 25 g smör rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 st citron yttersta, finrivna skalet + saft

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finriv moroten. 

2

Vispa smör och båda sockersorterna mjukt och krämigt. Vispa ner ägget.

3

Blanda mjöl, bakpulver, salt, kanel och ingefära i en bunke. Rör ihop med smörblandningen.

4

Rör ner havregryn, kokos och rivna morötter. 

5

Gör bollar, drygt en matsked stora, av degen. Lägg dem glest på papprad plåt och platta till dem så att de blir en centi­meter tjocka. 

6

Grädda kakorna i mitten av ugnen cirka 15 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på plåten.

7

yllning Vispa ihop färskost och smör. Rör sedan ner florsocker, citronsaft och -skal. 

8

Bred ut fyllning på undersidan av hälften av kakorna. Tryck ihop med resten av ­kakorna. 


Kommentar:
Tips: Kakorna bör ätas samma dag de fylls, annars blir de blir mjuka. Utan fyllning håller de dock en vecka i lufttät burk.

Recept