Du behöver

  • 5.5 st äpplen gärna syrliga
  • 1.5 msk kanel malen
  • 150 g smör
  • 3 st ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl ströbröd
  • 1 dl sötmandel finhackad
  • 4 st bittermandel finhackade
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 dl grädde
  • vaniljsås att servera till

Gör så här

1
Smöra och brödströ formen väl. Skala och kärna ur äpplena. Tärna dem smått och blanda med kanelen i en skål. Smält smöret och låt det svalna.
2
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ned fettet, och därefter de blandade torra ingredienserna. Vänd sist ned grädden och äppeltärningarna.
3
Slå smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 min eller tills kakan känns klar när man prövar med en sticka. Kakan kan gärna serveras lite ljummen, men den är också god kall. Rikligt med vaniljsås till.

Kommentar:
Räcker gott även om hela släkten kommer på besök. Grädda i en stor rund springform 1 3/4-2 liter. Kakan smular och kan inte skäras i tunna skivor.


Recept // Fler övrigtrecept