Du behöver

  • 1.5 l rågsikt
  • 1 tsk brödkrydda
  • 2 tsk salt
  • 0.5 st torrjäst påse
  • 6 dl Ljummet vatten
  • 0.5 dl sirap mörk
  • 2 tsk ättikssprit

Gör så här

1
Blanda de torra ingredienserna noga. Värm vattnet till något varmare än fingervärme. Tillsätt sirap och ättika och häll vätskan i mjölblandningen. Arbeta degen med handmixer eller i assistenten i cirka 5 minuter. Knådar du degen på bakbord, jobba gärna med den dubbelt så länge.
2
Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna, cirka 20 x 30 cm. Platta till degen ut i kanterna. Picka brödet med gaffel eller brödpick. Jäs brödet övertäckt i minst 45 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Brödet gräddas i cirka 45 minuter.
3
Låt brödet svalna under bakduk, och dela det sedan i fyra delar till mer lätthanterliga bröd. Den som vill göra ett ännu större bröd kan dubbla proportionerna i receptet, då bakas brödet på en hel påse rågsikt och du slipper den förargliga slatten torrjäst som måste användas inom tre dagar. Platta i så fall ut degen i en stor papprad långpanna med smorda kanter. Gräddningen ökas då på till cirka 1 timme och 10 minuter.

Kommentar:
Brödet med rågsikt bakas av morfar Rolf i Värnamo och kallas därför Morfars bröd. Det är lättbakat eftersom det görs med torrjäst, bakas ut till en jättekaka och bara jäser en gång, på plåten. I det här receptet var jag tvungen att byta ut vissa ingredienser som vi i Sverige tar för givna. Rågsikten ersattes med 1 liter vetemjöl och 7 dl finmalet rågmjöl. Den mörka sirapen byttes ut mot melass, som har samma konsistens och färg men lite starkare smak. Brödkryddorna, anis och fänkål, var jag tvungen att köpa hela, stöta själv och sikta genom en tesil. Dessutom används amerikansk torrjäst på samma sätt som färsk jäst i Sverige, annars löses den inte upp ordentligt. Sådana läxor lär man sig förstås den hårda vägen om man omplanteras i ett nytt land. Men här är receptet så som det bakas i Sverige.

Passar till:

Recept // Fler övrigtrecept