Mjuk pepparkaka med frosting

Lite av vetemjölet har bytts ut mot grahamsmjöl, vilket gör pepparkakan extra smakrik. Den innehåller också lite mindre socker än vanligt, vilket blir gott.

Tillagningstid: 55 minuter
10 bitar

Du behöver

  • 75 g smör
  • 2 st ägg
  • 1 dl råsocker (80 g)
  • 1 dl grahamsmjöl (60 g)
  • 2 dl vetemjöl (120 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk kryddnejlika mald
  • 0.5 dl lingonsylt
  • 0.5 dl gräddfil

Frosting

100 g färskost
75 g smör
2 dl florsocker (120 g)
1 msk vaniljsocker
0.75 dl vispgrädde
2 dl lingon färska eller frysta

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt.

2

Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver, kanel, ingefära och kryddnejlika i en djup tallrik.

3

Tillsätt mjölblandning, smält smör, lingonsylt och filmjölk till äggsmeten. Rör så att allt blir precis blandat.

4

Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform (1 1/2 liters) och grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Känn med en provsticka att kakan är färdig.

5

Låt kakan vila några minuter i sin form. Strö lite socker på ett bakplåtspapper. Vänd upp kakan på pappret. Låt kallna.

6

Vispa samman färskost, smör, florsocker, vaniljsocker och vispgrädde i en bunke. Lägg frostingen ovanpå kakan och toppa med lingon. Om det blir frosting över – servera den till.

7

Tips  De fyra kryddorna kan ersättas med 4 tsk färdigblandad pepparkakskrydda.


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top