RECEPT FRÅN IK

Miniburgare med linser

Klimatvänlig och vegetarisk version av burgare:

Av . Foto: Columbus Leth

Extra tid: 45 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 dl röda linser
  • squash
  • 1 st stor lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 näve bredbladig persilja
  • 2 st ägg
  • 4 msk ströbröd
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 msk havregryn
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk chilipulver
  • smör
  • 1 st liten rödlök
  • 2 näve salladsblad
  • 8 st minihamburgerbröd
  • salt och peppar
  • Kryddig dressing

  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl majonnäs
  • harissa efter smak
  • 0,5 st pressad citron
  • 1 nypa socker

Gör så här

1

Skölj linserna, koka dem i lättsaltat vatten i 15 minuter. Låt rinna av i durkslag.

2

Riv squashen grovt, blanda med 1 tsk salt och låt droppa av i en sil i 15 minuter. Krama ut överflödig vätska med fingrarna.

3

Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka persiljan.

4

Blanda linser, squash, lök, vitlök och persilja i en skål. Tillsätt ägg, ströbröd, vetemjöl, havregryn, spiskummin, paprika, chilipulver, salt och peppar. Låt färsen vila i kylen i 30 minuter.

5

Forma till små platta biffar och stek dem gyllene i en panna med smör eller olja. Skala rödlöken och skär den i tunna ringar. Rör ihop ingredienserna till dressingen. Värm de små hamburgerbröden i ugnen, halvera dem, och häll på dressingen. Toppa med sallad, linsbiffar och rödlök.


Recept