RECEPT FRÅN IK

Mille-feuille med kaneläpplen

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 25 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 st frysta smördegsplattor
  • 4 st äpplen
  • 2 msk smör
  • 2 msk socker
  • 0.5 tsk kanel
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • 2 msk lönnsirap

Gör så här

1

Tina de frysta smördegsplattorna. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut plattorna något och lägg dem på en papprad plåt. Nagga dem med en gaffel och baka dem i 15 minuter. Trimma kanterna och skär plattorna i tre fina bitar vardera medan de fortfarande är varma. Låt svalna.

2

Skala äpplena, ta bort kärnhuset och skär i centimeterstora bitar. Stek bitarna i smör med socker och kanel. Låt svalna något.

3

Vispa grädden. Pudra florsocker över alla smördegsbitarna. Fördela hälften av äppelbitarna på fyra av plattorna. Ringla över hälften av lönnsirapen och klicka eller spritsa på hälften av grädden. Lägg fyra plattor ovanpå och upprepa med resten av äpplena, lönnsirapen och grädden. Toppa med de sista smördegsplattorna och servera direkt.


Kommentar:
Mille feuille betyder tusen blad på franska och syftar på smördegen som delar sig i många tunna frasiga lager. En annan mille-feuille-klassiker är napoleonbakelsen.

Recept