Melkers rågknäcke

Du behöver 25 g jäst 2.5 dl vatten 1.5 tsk salt 0.5 msk anis stött och fänkål 4 dl grovt rågmjöl vetemjöl ca 2 1/2...


10 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl vatten
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 msk anis stött och fänkål
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • vetemjöl ca 2 1/2 dl
  • grovt rågmjöl till utbakning

Gör så här

1
Smula jästen i en degbunke, tillsätt fingervarmt vatten och rör tills jästen löst sig. Blanda i salt, anis och fänkål, allt rågmjöl och 1 1/2 dl av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin. Tillsätt mera vetemjöl efter hand tills degen känns smidig.

2
Ta upp degen på väl mjölat bakbord och trilla den till 55 bullar. Lägg dem under bakduk. Värm under tiden ugnen till 275 grader.

3
Kavla varje bulle till en mycket tunn oval och sedan åt ett håll med kruskavel så att den blir bucklig. Använd rikligt med rågmjöl vid utbakningen. Borsta av överflöd.

4
Grädda kakorna vartefter de blir utkavlade på papprad plåt cirka 4 minuter i ugnens nedre del. Låt dem svalna och bli hårda.


Kommentar:
Vi dukar upp ett härligt julbord, lika klassiskt som modernt. Klicka på länkarna för övriga rätter från julbordet!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top