Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl olja
  • vetemjöl ca 14 dl
  • Fyllning:

  • 1 st pastasås (500 g), med vitlök
  • 600 g fetaost i tärningar
  • 1 st svarta oliver (ca 500 g), urkärnade
  • oregano torkad
  • 200 g riven ost t ex prästost
  • Pensling:

  • 1 st ägg

Gör så här

1
Smula ner jästen i degbunken. Värm mjölken till fingervärme (37 grader) och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, olja och det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen. Arbeta degen tills den är smidig och släpper bunkens kanter. Täck med bakduk och låt degen jäsa cirka 30 minuter.
2
Ställ under tiden i ordning ingredienserna till fyllningen.
3
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen och kalva ut varje del till en stor ganska tunn kaka. Sporra ut fyrkanter som är cirka 10 x 10 cm.
4
Lägg varje degplatta i en muffinsform av aluminium. Lägg i en matsked pastasås, några fetaosttärningar och ett par oliver. Strö på oregano och toppa med cirka en tesked riven ost. Nyp samman alla fyra hörnen på toppen av knytet. Låt jäsa cirka 20 minuter under bakduk. Pensla knytena med lätt uppvispat ägg.
5
Grädda mitt i ugnen, i 225 grader, 12-14 minuter, tills knytena har fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Kommentar:
De här bröden ingår i en studentbuffé. För fler recept klicka på länkarna! Matiga brödknyten med tomat, fetaost och oliv som kan bakas i god tid före kalaset och frysas. Tina och värm dem sedan i 200 graders ugnsvärme cirka 10 minuter före serveringen. Glutenfritt? Den som önskar glutenfria Medelhavsknyten utesluter vetemjölet och använder 2 msk fiberhusk i degspadet samt 11-12 dl fin glutenfri mjölmix med mjölk.


Recept // Fler ostrecept