Matjestårta med gräslök och rädisor

En ljuvlig och matig tårta till påsk med matjesfiléer på en botten av kavring.

Tillagningstid: 50 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 10 skiva kavring
  • 75 g smält smör
  • 1 st burk hela matjesfiléer 200g + 1 1/2 msk sillag
  • 1 st gräslök knippe
  • 300 g cream cheese t ex Philadelphia
  • 2 dl crème fraîche
  • 3 msk pepparrotsvisp
  • 3 st gelatinblad
  • 4-5 st rädisor tunnskivade

Gör så här

1

Mixa kavringen fint i matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck ut kavringmassan i en springform, cirka 20 cm i diameter. Ställ kallt i 20 minuter. 

2

Låt matjessillen rinna av, men spara lite sillag till fyllningen. Hacka gräslöken, men spara 4–5 strån till garnering.

3

Vispa ihop cream cheese, crème fraiche och pepparrotsvisp i en bunke, använd elvisp. 

4

Blötlägg gelatinet i kallt vatten 10 minuter. Ta upp, krama ur och smält det i den sparade sillagen på svag värme. Ta av värmen och blanda i cirka 1 dl av creamcheesemassan. Blanda gelatinblandningen med rest­en av fyllningen. Vänd ner sillbitarna och gräslöken och  blanda väl.

5

Häll och bred ut fyllningen i formen. Täck med plastfolie och låt stå i kyl minst 4–5 timmar, gärna över natten.

6

 Ta tårtan ur formen. Garnera med gräslök och rädisor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top